Prowadzenie kiosku jest wymagające, podobnie jak wielu innych rodzajów małego biznesu. Jeżeli jednak otworzymy go po wcześniejszym przygotowaniu się, możemy osiągnąć sukces i z powodzeniem na siebie zarabiać. Co możemy zrobić, aby szło nam nieco łatwiej? Jak otworzyć kiosk? Jakie produkty muszą znaleźć się w ofercie kiosku, a jakie dodatkowe opcje pozwolą nam przyciągnąć więcej klientów?
- Własny biznes w formie kiosku – czy się opłaca?
- Co sprzedawać w kiosku?
- Jak dbać o zatowarowanie własnego kiosku?
Własny biznes w formie kiosku – czy się opłaca?
Prowadzenie własnego przedsiębiorstwa wymaga od nas czasem nie lada kreatywności. W przypadku zarządzania kioskiem jest to nie tylko konieczność zadbania o dobrą lokalizację czy dostępność popularnej pracy, ale także uważny wybór asortymentu towarów, które są pożądane przez osoby podróżujące okoliczną komunikacją miejską. Mały kiosk musi znaleźć balans pomiędzy różnorodnością wyboru a dostępną przestrzenią, co nie zawsze jest łatwym zadaniem. Jeżeli jednak podejdziemy do niego rozważnie, jak najbardziej będziemy w stanie sprawić, że prowadzenie kiosku przyniesie nam zysk.
Co sprzedawać w kiosku?
Wyposażenie sklepu typu kiosk powinno korespondować z potrzebami osób, które podróżują komunikacją miejską. Warto sprzedawać towary takie, jak napoje czy drobne przekąski, a także – oczywiście – bilety na autobus lub tramwaj. Dobrym pomysłem jest również zostanie dystrybutorem prasy, ponieważ może to do nas przyciągnąć dodatkową grupę odbiorców. Wiele kiosków, o ile ma taką możliwość, oferuje klientom również kawę na wynos, ciepłe kanapki lub inne artykuły spożywcze, co jest dodatkowym elementem przyciągającym potencjalnego klienta. Jeżeli zastanawiamy się, co sprzedawać w kiosku, zawsze warto też przejść się po tego typu punktach i zobaczyć, jakie towary możemy jeszcze wprowadzić do swojej oferty.
Jak dbać o zatowarowanie własnego kiosku?
Aby punkt sprzedaży detalicznej mógł na siebie zarabiać i się rozwijać, potrzebujemy nie tylko samego towaru, ale też i dobrego punktu. Wynajem lokalu w atrakcyjnym miejscu, na przykład w pobliżu dużego węzła komunikacji miejskiej, będzie droższe, ale może nam się zauważalnie bardziej opłacić. Koszt otwarcia kiosku powinniśmy liczyć jako sumę opłat za wynajem oraz zatowarowanie lokalu. Aby uzupełnianie produktów w ofercie było dla nas bardziej ekonomiczne, warto podjąć współpracę z dobrze wyposażoną hurtownią. Dzięki częstym zakupom będziemy w stanie uzyskać lepsze warunki i dodatkowe rabaty, co obniży koszt prowadzenia sklepu i pozwoli nam zmaksymalizować zyski ze sprzedaży.