Wyposażasz firmową kuchnie?Musisz pamiętać o

Wyposażasz firmową kuchniePYTANIK Musisz pamiętać o

Dobrze, jak w firmie jest miejsce, gdzie pracownicy mogą przygotować i spożyć posiłek. Nawet mała kuchnia się przydaje, jednak musi być dobrze zaprojektowana, żeby była praktyczna i funkcjonalna. Projektując kuchnię w firmie, musimy pamiętać o:

ILOŚCI WYPOSAŻENIA

Wyposażenie kuchni dopasowujemy do liczby zatrudnionych pracowników, ponieważ to od liczby pracowników jest uzależniona jego ilość. Dlatego wielkość firmy determinuje, czy w kuchni jest jeden czajnik elektryczny czy dwa. Tylko wtedy korzystanie z kuchni jest bardziej funkcjonalne. Ilość urządzeń powinna być zwiększana w razie zapotrzebowania.

Ilość sprzętów jest uzależniona także od rozmiaru kuchni. W małej kuchni urządzenia i meble należy tak rozmieścić, aby przygotowywanie posiłków nie sprawiało problemu oraz spełniało określone wymagania – dobrze, jak jest podział na konkretne czynności. W kuchni musi być również odpowiednie miejsce do spożywania posiłków w postaci, np. jadalni.

NIEZBĘDNYCH SPRZĘTACH

Niektóre sprzęty gastronomiczne i elementy wyposażenia są w kuchni niezbędne, np. krzesła i stoły, lodówka, czajnik elektryczny, mikrofalówka, szafki na podstawowe naczynia albo produkty spożywcze czy blat do przygotowywania napojów i posiłków. Kosz na śmieci powinien być największy, zlew dwukomorowy z bieżącą wodą. Nie może zabraknąć ręczników kuchennych, środków do mycia naczyń i utrzymania czystości oraz suszarki do naczyń. Czasem w kuchni może być także zwykła kuchenka gazowa albo elektryczna. Kuchnia powinna być uzupełniania o nowe sprzęty w przypadku, jeśli pojawi się zapotrzebowanie i po uzgodnieniach pracowników z pracodawcą. Rozmiar i rodzaj sprzętów dopasowujemy do wielkości kuchni.

BRAKU DEKORACJI

Niekonieczne są natomiast elementy dekoracyjne, które zwłaszcza w ograniczonej przestrzeni są zbędne i niepotrzebnie zajmują miejsce. Firmowa kuchnia powinna być przede wszystkim wygodna i funkcjonalna. Poza tym ozdoby to dodatkowe elementy do utrzymania w czystości – ewentualnie możemy mieć w kuchni jakieś kwiaty. Postawmy na prostotę i funkcjonalność. Z kuchni w firmie korzystamy może kilka razy w ciągu całego dnia w pracy, dlatego powinna być odpowiednio wyposażona, adekwatnie do swojej funkcji.

Dodaj komentarz